Massaclaim tegen windboeren Drentse Monden en Oostermoer

JAAP VAN BRUMMELEN

2E EXLOËRMOND Platform Storm slijpt de messen voor een massa-schadeclaim aan het adres van windboeren. Namens duizenden gedupeerde huiseigenaren.

Dinsdag wordt de stichting Wind- turbine Megaschadeclaim in het le- ven geroepen. Platform Storm roept iedere woningeigenaar in het gebied van windpark Drentse Monden en Oostermoer op zich aan te sluiten. ,,Dit wordt straks één groot industriegebied van de zwaarste soort. Waar het normaal gesproken verbo- den is te wonen. Huizen zijn straks onverkoopbaar. De afstand van woning tot windmolen doet er niet toe”, zegt actievoorman Jan Nieboer. Volgens hem gaat het om 25.000 huizen. ,,Maal 20.000 euro is 500 miljoen euro”, rekent hij voor.

‘Dit wordt straks één groot industriegebied van de zwaarste soort’

Windpark Drentse Monden en Oostermoer telt straks 45 windmolens met een tiphoogte van meer dan twee Martinitorens. Vraag is: valt er echt zo veel te halen als Nie- boer veronderstelt? Rob Rietveld, directeur van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) betwijfelt het. ,,De waardedaling is lastig vast te stellen en daarbij komt dat je bij planschade 2 of 5 procent maatschappelijk eigen risico hebt.” Hij verwijst naar Wind- park Houten. ,,Van een grote collectieve schadeclaim werd maar weinig toegekend.”

Nieboer blijft erbij dat in de Drent- se Veenkoloniën sprake is van een unieke situatie. ,,Een vergelijkbare situatie, met woningen omringd door windmolens, is er niet. Hier- over is geen jurisprudentie.”

Volgens NVM-makelaar Johan van Beilen uit Stadskanaal leidt de komst van het veenkoloniale windpark tot waardedaling van woningen. ,,En dan gaat het niet om 2, 3 of 4, maar tussen de 5 en 10 procent. In de vraagprijs houden wij er al rekening mee. Kopers zijn heel concreet. Na de open huizendag van afgelopen zaterdag had ik nog een reactie van: ‘Zes huizen gezien. Mooi, maar die in het gebied waar de windmolens komen, vallen al af.’”

Een huizeneigenaar in de gemeente Aa en Hunze zegt: ,,In het half jaar waarin mijn huis te koop staat, zijn drie kopers vanwege de windmolens afgehaakt.”

<< Ga terug naar de vorige pagina