Dagblad van het Noorden: Schade claimen bij windparken

Schade claimen bij windparken

JAAP VAN BRUMMELEN
JOHAN DE VEER

STADSKANAAL - De megaschadeclaim die wordt voorbereid tegen windboeren en project ontwikkelaars van grote windparken strekt zich uit naar Groningen.

Inwoners van Groningen en Drenthe vrezen forse waardedaling van woningen, schade aan de gezondheid en slagschaduw door grootschalige windenergie in de directe omgeving. Stichting Windturbine Megaschadeclaim start een campagne waarbij mensen worden opgeroepen georganiseerd de strijd aan te gaan met de overheid, grondeigenaren en windondernemers.
Van Delfzijl tot Coevorden worden flyers uitgedeeld en gesprekken gevoerd met omwonenden van bijvoorbeeld windparken bij de N33 en in de Eemsdelta.
Het bestuur van Stichting Windturbine Megaschade claim bestaat uit Remco van Suchtelen, Geert de Vries, Gerard Weisbeek en Ian Nieboer. Er wordt samengewerkt met het advocatenkantoor DOKK uit Groningen.

Volgens advocaat Anne van Nus van DOKK valt er alleen op windboeren in het gebied Drentse Monden en Oostermoer al 85 miljoen euro te verhalen vanwege waardedaling van woningen. Dat bedrag is gebaseerd op onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft.

Voorzitter Nieboer zegt dat zijn stichting niet zal aarzelen om daar waar mogelijk beslag te leggen op boerderijen en landerijen van betrokken agrariërs. “We hebben lang nagedacht hoe we tot een collectieve schadeclaim kunnen komen. Er is veel advies ingewonnen. We zijn er klaar voor."

Volgens de stichting zullen advocaten omwonenden thuis bezoeken en kijken of de woning al is getaxeerd en of er meer onderzoek nodig is. “Bij deelname aan de megaclaim gaan we uit van een tarief van twee keer 175 euro voor het advocatenkantoor. Dat bedrag is afgestemd met de deken, de toezichthouder op de advocatuur.”

Deze week belegde Platform Storm een informatiebijeenkomst over de megaschadeclaim in Nieuw-Buinen. ,,Het was volle bak. Mensen zijn hier heel strijdvaardig. Wij verwachten dat dit in Groningen ook het geval is", zegt Nieboer. Tegenstanders van grote windparken vinden dat de overheid alles doet om de grote windparken er desnoods met de crisis- en herstelwet doorheen te drukken. Zij betogen dat de bevolking niet of nauwelijks is betrokken bij de plannen. Voorstanders zeggen dat alle procedures volgens de regels worden doorlopen en dat daaraan democratische besluiten ten grondslag liggen.

<< Ga terug naar de vorige pagina