DvhN: "Volle bak op avond megaschadeclaim windturbines in Nieuw-Buinen"

Een stichting Windturbine Megaschadeclaim oprichten is één, maar is er wel voldoende draagvlak om zo hoog in te zetten? Het lijkt er op van wel.

Daags nadat bij de notaris de handtekeningen waren gezet en het bestuur was geïnstalleerd scoorde gastheer Platform Storm meteen een volle bak op de informatieavond in Nieuw-Buinen.

Minstens 85 miljoen waardedaling

Mr Anne van Nus van advocatenkantoor DOKK schat de kans dat bewoners in het Mondengebied en Oostermoer recht hebben op compensatie hoog in. ,,Deze plannen zijn te excessief. 45 torenhoge turbines is een enorme last voor de regio Drentse Monden en Oostermoer. Er moet gecompenseerd worden. Daar had geld voor gereserveerd moeten worden.”

Volgens Van Nus moet er alleen al vanwege waardedaling van woningen minstens 85 miljoen euro te verhalen zijn op windboeren in het gebied. Dat getal is gebaseerd op een rapport van onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft.

Op 390 meter van een windturbine

Een stel uit Gieterveen er hoop uit. Toen ze er veertien jaar geleden een huis kochten, was in de verste verte geen sprake van een windmolenpark. Zij zitten straks op de eerste rang. Met één turbine op 390 meter van hun woning en zes turbines binnen een straal van 1500 meter.

,,Wij hadden het idee van ‘hier worden wij oud’, hebben de badkamer verbouwd en een garage gebouwd. Hadden wij toen geweten dat er windmolens vlak voor onze neus zouden komen, dan hadden we dat nooit gedaan. Een makelaar heeft onze woning getaxeerd. Wij schatten dat de waarde een ton is gedaald.”

Collectief schadeclaims

Advocatenkantoor DOKK wil collectief schadeclaims indienen. Het gaat niet alleen om waardedaling van woningen, maar ook schade voor gezondheid en schaduwschade. Niet alleen uit het Mondengebied en Oostermoer, maar ook buiten die regio waren mensen naar dorpsgebouw Noorderbreedte gekomen.

,,En ik dan?” vroeg een Emmenaar zich af, ,,kan ik mij ook aansluiten? Het antwoord was bevestigend. Mensen van Coevorden tot Delfzijl kunnen zich aanmelden. Van Nus gaat uit van een tarief van 2 keer 175 euro. Voor planschadevergoeding komt daar dan wel 300 euro leges overheen om het verzoek in behandeling te krijgen.

Kan de windboer zelf ook schadevergoeding krijgen?

Iemand vroeg: ,Stel ik ben windboer met een grote turbine achter mijn boerderij. Kan ik mij dan ook aanmelden bij de stichting Windturbine Megaschadeclaim? Van Nus: ,,Er wordt geld mee verdiend, schaamteloos veel. Hij zal dat niet doen.” Er is een website www.stichtingwindturbineschadeclaim.nl in de maak met daarop een formulier waarop mensen zich kunnen aanmelden.

bron: https://www.dvhn.nl/drenthe/Volle-bak-op-avond-megaschadeclaim-windturbines-in-Nieuw-Buinen-23684639.html

<< Ga terug naar de vorige pagina